aktualnosci

Smakowity biznes, czyli co się działo na targach POLAGRA 2023

Smakowity biznes, czyli co się działo na targach POLAGRA 2023

Ogrom wrażeń, niemal 200 wystawców z ponad 30 krajów, dziesiątki godzin rozmów biznesowych. Do tego konkurs kulinarny, piekarski, festiwal kawy oraz debaty, szkolenia i prelekcje. To wszystko przez trzy dni, podczas targów POLAGRA, które tradycyjnie odbyły się w Poznaniu.

POLAGRA 2023 przeszła do historii. Tegoroczna edycja zgromadziła niemal 200 wystawców i niemal 10,5 tys. zwiedzających. Czekały na nich produkty, maszyny i urządzenia, nowoczesne technologie i rozwiązania. Nic dziwnego, że pawilon nr 5 Międzynarodowych Targów Poznańskich wypełnił się po brzegi. Trzy dni, 27–29 września okazały się bowiem czasem niebanalnych spotkań i biznesowych rozmów.

Było to też miejsce dla nowoczesnych produktów, urządzeń i technologii. 23 najlepsze z nich otrzymały – tradycyjnie już – Złote Medale Grupy MTP. 18 trafiło w ręce wystawców salonu Food, pięć przyznano wystawcom salonu Foodtech. Do tego grona dołączyli laureaci statuetek Acanthus Aureus przyznawanych za najlepsze stoiska. Tych z pewnością na targach POLAGRA nie brakowało. Swoje rozwiązania i produkty oferowały firmy specjalizujące się w produkcji, przetwórstwie, dystrybucji żywności, a także rozwiązań dla gastronomii.

Po raz pierwszy swoje stoisko zaprezentowała Polska Izba Mleka i jej partnerzy. Swoją obecność mocno zaznaczyła też branża mięsna. Jej reprezentanci gościli na stoisku „Mięso z Polski”, na którym przez trzy dni trwały degustacje potraw stworzonych przez szefów kuchni.

Rzeczowe rozmowy, ekspercka wiedza

Tegoroczna POLAGRA stała się miejscem inspirujących rozmów i debat. O sytuacji na rynku spożywczym rozmawiali m.in. wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Ryszard Bartosik, Paweł Meyer – zastępca Głównego Lekarza Weterynarii i Witold Choiński – prezes Związku Polskie Mięso. Kolejna z debat dotyczyła bezpieczeństwa żywności w logistyce, transporcie i gastronomii. Rozmawiano również o mięsie komórkowym, pozyskiwaniu funduszy na rozwój przemysłu spożywczego.

Sceny służyły także za miejsce szkoleń. Cztery z nich – dotyczące przeciwdziałania marnowaniu żywności, recyklingowi opakowań ich oznakowaniu oraz urzędowych kontrolach żywności – przeprowadzili przedstawiciele kancelarii prawnych. Pięć kolejnych eksperci poświęcili praktycznym i ekonomicznym elementom funkcjonowania firm branży gastronomicznej.

Mistrzowie w swoim fachu

Kulinarne emocje sięgnęły zenitu w czwartek, 28 września, podczas uroczystej gali Kulinarnego Pucharu Polski. 21. edycja tego konkursu trwała dwa dni, a uczestniczyło w niej sześć kucharskich duetów. Zwycięzcami Kulinarnego Pucharu Polski 2023 zostali Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk. Drugie miejsce zajęli Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel, a trzecie Serhii Kurmyshev i Bartosz Lehmann.

Po dwóch dniach ciężkiej pracy, godzinach stresu i niepewności, w piątek, 29 września poznaliśmy najlepsze prace uczestniczek i uczestników Ogólnopolskiego Konkursu dla Piekarzy Master Baker. Kategorię zawodowców wygrał Michał Hajnrych, drugi był Juliusz Gozdek, a trzeci Bartosz Wróblewski. Profesjonalizmem i umiejętnościami wykazali się także uczniowie. W tej kategorii zwyciężył Robert Szczabła. Drugie miejsce zajęła Natalia Pintera, a trzecie Oliwier Rączka.

Przez dwa dni trwało także Forum Piekarskie Zdrowe Pieczywo. To miejsce spotkań mistrzów piekarstwa, pokazów, połączone z degustacją i edukacją na temat zdrowego pieczywa. O zwycięstwie w kategorii amatorów zdecydowało. Pierwsze miejsce zajął Marcin Pawlikowski, a drugie Daria Wasielewska. Miejsce na podium uzupełnił Wieńczysław Nabrzyski.

Bardzo interesującą kategorią są Koła Gospodyń Wiejskich. Jak udowodniły poprzednie edycje konkursu, startują w niej nie tylko panie. Pierwsze miejsce wywalczyła Krystyna Michalczuk, drugie Barbara Płonka, a trzecie Marek Bobin. Nowościami i – jak się okazało – doskonałym uzupełnieniem tegorocznych targów POLAGRA były strefa herbaty i Festiwal Kawy, które przyciągnęły pasjonatów i amatorów trunków, których zapach unosił się przez trzy targowe dni.

POLAGRA 2023 przeszła więc do historii. Kolejną edycję zaplanowano na 25–27 września 2024 r.

Tekst: Szymon Pewiński / Fot. Grupa MTP / Piotr Pasieczny – Fotobueno

www.polagra.pl

Smakowity biznes, czyli co się działo na targach POLAGRA 2023

Smakowity biznes, czyli co się działo na targach POLAGRA 2023

Ogrom wrażeń, niemal 200 wystawców z ponad 30 krajów, dziesiątki godzin rozmów biznesowych. Do tego konkurs kulinarny, piekarski, festiwal kawy oraz debaty, szkolenia i prelekcje. To wszystko przez trzy dni, podczas targów POLAGRA, które tradycyjnie odbyły się w Poznaniu.

POLAGRA 2023 przeszła do historii. Tegoroczna edycja zgromadziła niemal 200 wystawców i niemal 10,5 tys. zwiedzających. Czekały na nich produkty, maszyny i urządzenia, nowoczesne technologie i rozwiązania. Nic dziwnego, że pawilon nr 5 Międzynarodowych Targów Poznańskich wypełnił się po brzegi. Trzy dni, 27–29 września okazały się bowiem czasem niebanalnych spotkań i biznesowych rozmów.

Było to też miejsce dla nowoczesnych produktów, urządzeń i technologii. 23 najlepsze z nich otrzymały – tradycyjnie już – Złote Medale Grupy MTP. 18 trafiło w ręce wystawców salonu Food, pięć przyznano wystawcom salonu Foodtech. Do tego grona dołączyli laureaci statuetek Acanthus Aureus przyznawanych za najlepsze stoiska. Tych z pewnością na targach POLAGRA nie brakowało. Swoje rozwiązania i produkty oferowały firmy specjalizujące się w produkcji, przetwórstwie, dystrybucji żywności, a także rozwiązań dla gastronomii.

Po raz pierwszy swoje stoisko zaprezentowała Polska Izba Mleka i jej partnerzy. Swoją obecność mocno zaznaczyła też branża mięsna. Jej reprezentanci gościli na stoisku „Mięso z Polski”, na którym przez trzy dni trwały degustacje potraw stworzonych przez szefów kuchni.

Rzeczowe rozmowy, ekspercka wiedza

Tegoroczna POLAGRA stała się miejscem inspirujących rozmów i debat. O sytuacji na rynku spożywczym rozmawiali m.in. wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Ryszard Bartosik, Paweł Meyer – zastępca Głównego Lekarza Weterynarii i Witold Choiński – prezes Związku Polskie Mięso. Kolejna z debat dotyczyła bezpieczeństwa żywności w logistyce, transporcie i gastronomii. Rozmawiano również o mięsie komórkowym, pozyskiwaniu funduszy na rozwój przemysłu spożywczego.

Sceny służyły także za miejsce szkoleń. Cztery z nich – dotyczące przeciwdziałania marnowaniu żywności, recyklingowi opakowań ich oznakowaniu oraz urzędowych kontrolach żywności – przeprowadzili przedstawiciele kancelarii prawnych. Pięć kolejnych eksperci poświęcili praktycznym i ekonomicznym elementom funkcjonowania firm branży gastronomicznej.

Mistrzowie w swoim fachu

Kulinarne emocje sięgnęły zenitu w czwartek, 28 września, podczas uroczystej gali Kulinarnego Pucharu Polski. 21. edycja tego konkursu trwała dwa dni, a uczestniczyło w niej sześć kucharskich duetów. Zwycięzcami Kulinarnego Pucharu Polski 2023 zostali Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk. Drugie miejsce zajęli Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel, a trzecie Serhii Kurmyshev i Bartosz Lehmann.

Po dwóch dniach ciężkiej pracy, godzinach stresu i niepewności, w piątek, 29 września poznaliśmy najlepsze prace uczestniczek i uczestników Ogólnopolskiego Konkursu dla Piekarzy Master Baker. Kategorię zawodowców wygrał Michał Hajnrych, drugi był Juliusz Gozdek, a trzeci Bartosz Wróblewski. Profesjonalizmem i umiejętnościami wykazali się także uczniowie. W tej kategorii zwyciężył Robert Szczabła. Drugie miejsce zajęła Natalia Pintera, a trzecie Oliwier Rączka.

Przez dwa dni trwało także Forum Piekarskie Zdrowe Pieczywo. To miejsce spotkań mistrzów piekarstwa, pokazów, połączone z degustacją i edukacją na temat zdrowego pieczywa. O zwycięstwie w kategorii amatorów zdecydowało. Pierwsze miejsce zajął Marcin Pawlikowski, a drugie Daria Wasielewska. Miejsce na podium uzupełnił Wieńczysław Nabrzyski.

Bardzo interesującą kategorią są Koła Gospodyń Wiejskich. Jak udowodniły poprzednie edycje konkursu, startują w niej nie tylko panie. Pierwsze miejsce wywalczyła Krystyna Michalczuk, drugie Barbara Płonka, a trzecie Marek Bobin. Nowościami i – jak się okazało – doskonałym uzupełnieniem tegorocznych targów POLAGRA były strefa herbaty i Festiwal Kawy, które przyciągnęły pasjonatów i amatorów trunków, których zapach unosił się przez trzy targowe dni.

POLAGRA 2023 przeszła więc do historii. Kolejną edycję zaplanowano na 25–27 września 2024 r.

Tekst: Szymon Pewiński / Fot. Grupa MTP / Piotr Pasieczny – Fotobueno

www.polagra.pl

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Nauczyciele i hotelarze dyskutowali o aktualnych wyzwaniach branży na konferencji IGHP

Accor otworzy nowy hotel ibis Styles w Warszawie!

Hotele z tętniącą życiem atmosferą – nowe koncepty aranżacji wnętrz marki ibis

WeWell nowa spółka na rynku apartamentów w kurortach

Nowi dyrektorzy warszawskich hoteli w grupie PHH

Jakie są najnowsze trendy w architekturze i wzornictwie? Odpowiedzi przyniesie 4 Design Days