aktualnosci

Nowy Szef Kuchni w Sofitel Warsaw Victoria

Nowy Szef Kuchni w Sofitel Warsaw Victoria

Z radością informujemy, iż Paweł Kałuski powrócił do Sofitel Warsaw Victoria jako Szef Kuchni. To właśnie tutaj, w ówczesnej Victorii Intercontinental, ponad dwadzieścia lat temu rozpoczął swą karierę zawodową w gastronomii. W drugiej połowie kwietnia 2022 Paweł przejął dowodzenie nad sztuką kulinarną w Sofitel Warsaw Victoria, w tym we flagowej restauracji La Brasserie Moderne oraz barze Victoria Lounge.

Doświadczenie zawodowe jako szef kuchni zdobywał w hotelach Hyatt i Radisson SAS. Współpracował m.in. z Henry Chebaane – designerem specjalizującym się w opracowywaniu konceptów restauracji na całym świecie. Razem z Magdą Gessler uczestniczył w przygotowaniach otwarcia restauracji „Ale Gloria!”, „Beluga” i „Czaj”. Następnie objął stanowisko szefa kuchni w  hotelu Holiday Inn w Józefowie, a potem w kompleksie hotelowym „Warszawianka” w Jachrance, a w październiku 2017 dołączył do zespołu hotelu Marriott Warsaw. Miał okazję gotować dla Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej, Prezydenta USA, polityków i gwiazd show businessu. Swoje umiejętności rozwijał uczestnicząc w licznych warsztatach zawodowych i szkoleniach we Francji i Belgii, m.in. u legendarnego szefa Yves’aMattagne w Brukseli. Był wielokrotnie gościem programów telewizyjnych i jurorem w konkursach kulinarnych m.in.: Bocused’Or Poland 2018. W 1998 został zwycięzcą dwóch prestiżowych konkursów:  L’art de cuisineMartell i ToquesVertesBonduelle.  Duży wpływ na jego gotowanie miały szkolenia u kucharzy z legendarnej hollywoodzkiej restauracji Spago, którzy szkolili personel restauracji Malibu, w której pracował.

“Szef kuchni nie może iść na żywioł, ale mieć precyzyjną wizję rezultatu i smaku do którego dąży. Długo obmyślam koncepcję każdego dania: szkicuję w głowie obraz jego prezentacji na talerzu i wyobrażam sobie smak. Potem eksperymentuję jakimi środkami go osiągnąć“.

W La BrasserieModerne, będzie kontynuował i rozwijał koncept połączenia tradycyjnej kuchni  francuskiej z polskimi akcentami, w nowoczesnym wydaniu. Kreując menu stosuje różne techniki kulinarne, stawia na najlepszą jakość i sezonowość produktów oraz klasykę, która zawsze się obroni. Inspirują go kolory, a stylem gotowania, w którym  odnajduje się najbardziej jest kuchnia europejska.

Nowy Szef Kuchni w Sofitel Warsaw Victoria

Nowy Szef Kuchni w Sofitel Warsaw Victoria

Z radością informujemy, iż Paweł Kałuski powrócił do Sofitel Warsaw Victoria jako Szef Kuchni. To właśnie tutaj, w ówczesnej Victorii Intercontinental, ponad dwadzieścia lat temu rozpoczął swą karierę zawodową w gastronomii. W drugiej połowie kwietnia 2022 Paweł przejął dowodzenie nad sztuką kulinarną w Sofitel Warsaw Victoria, w tym we flagowej restauracji La Brasserie Moderne oraz barze Victoria Lounge.

Doświadczenie zawodowe jako szef kuchni zdobywał w hotelach Hyatt i Radisson SAS. Współpracował m.in. z Henry Chebaane – designerem specjalizującym się w opracowywaniu konceptów restauracji na całym świecie. Razem z Magdą Gessler uczestniczył w przygotowaniach otwarcia restauracji „Ale Gloria!”, „Beluga” i „Czaj”. Następnie objął stanowisko szefa kuchni w  hotelu Holiday Inn w Józefowie, a potem w kompleksie hotelowym „Warszawianka” w Jachrance, a w październiku 2017 dołączył do zespołu hotelu Marriott Warsaw. Miał okazję gotować dla Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej, Prezydenta USA, polityków i gwiazd show businessu. Swoje umiejętności rozwijał uczestnicząc w licznych warsztatach zawodowych i szkoleniach we Francji i Belgii, m.in. u legendarnego szefa Yves’aMattagne w Brukseli. Był wielokrotnie gościem programów telewizyjnych i jurorem w konkursach kulinarnych m.in.: Bocused’Or Poland 2018. W 1998 został zwycięzcą dwóch prestiżowych konkursów:  L’art de cuisineMartell i ToquesVertesBonduelle.  Duży wpływ na jego gotowanie miały szkolenia u kucharzy z legendarnej hollywoodzkiej restauracji Spago, którzy szkolili personel restauracji Malibu, w której pracował.

“Szef kuchni nie może iść na żywioł, ale mieć precyzyjną wizję rezultatu i smaku do którego dąży. Długo obmyślam koncepcję każdego dania: szkicuję w głowie obraz jego prezentacji na talerzu i wyobrażam sobie smak. Potem eksperymentuję jakimi środkami go osiągnąć“.

W La BrasserieModerne, będzie kontynuował i rozwijał koncept połączenia tradycyjnej kuchni  francuskiej z polskimi akcentami, w nowoczesnym wydaniu. Kreując menu stosuje różne techniki kulinarne, stawia na najlepszą jakość i sezonowość produktów oraz klasykę, która zawsze się obroni. Inspirują go kolory, a stylem gotowania, w którym  odnajduje się najbardziej jest kuchnia europejska.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Pragaleria i Hotel Bellotto zainaugurowały swoją współpracę – za nami wiosenne „Spotkanie ze Sztuką”

Udany wrzesień w hotelach według wyników ankiety IGHP

Indywidualne rozwiązania ważniejsze niż usługi cyfrowe w trakcie podróży

Pierwszy w Polsce Wyndham Hotel otwarty

Hotel Bellotto w Warszawie dołącza do Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego

Hotel Wolski przeobraził się w Forest Hotel