aktualnosci

Wiedza, technologia i trendy. Targi POLAGRA już w tym tygodniu!

Wiedza, technologia i trendy. Targi POLAGRA już w tym tygodniu!

Doskonała wiadomość dla właścicieli, managerów i przedstawicieli gastronomii. W programie targów POLAGRA, oprócz bogatej oferty kilkuset wystawców, znajdą się również szkolenia, prelekcje, konkursy oraz specjalne strefy kawy i herbaty. Jeśli nie masz jeszcze swojego biletu – napisz do nas, a wyślemy Ci darmową wejściówkę!

Nie da się ukryć, że dla branży gastronomicznej nastał trudny czas. Rosnące koszty wymagają wprowadzania ulepszeń, a niekiedy podejmowania trudnych decyzji. Jak przejść przez ten niełatwy okres i wyjść niego obronną ręką? Na te pytania odpowiedzi poszukają eksperci podczas serii szkoleń i prelekcji organizowanych w czasie targów POLAGRA, 27–29 września 2023 r.

Wiedza na wyciągnięcie ręki

Specjaliście  firmy V4B: Piotr Rogowski i Paweł Gruba, znany choćby jako manager restauracji w programie „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia” poprowadzą „Eksperckie wykłady dla branży HoReCa”. Tematyka trzech wykładów obejmie racjonalne podejście do food costu, skuteczną współpracę między kuchnią a salą oraz paradoks rosnących przychodów a malejących zysków w gastronomii.

Warto będzie również wziąć udział w szkoleniach dotyczących zagadnień prawnych. Specjaliści z czterech kancelarii przybliżą przepisy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, znakowania opakowań, recyklatów oraz urzędowych kontroli dla przedsiębiorców działających w branży spożywczej i sektorze HoReCa. Prawników można będzie odwiedzić także na ich stoiskach i umówić się z nimi na indywidualne konsultacje.

Praktyka czyni mistrzów

Trzej znakomici szefowie kuchni zaprezentują ogromną dawkę wiedzy i praktycznych umiejętności podczas Chefs Academy. Tam czekają najlepsze techniki przydatne w codziennej pracy kucharza. Te z pewnością doskonale znają uczestnicy Kulinarnego Pucharu Polski. 21 raz o tytuł „Najlepszego z Najlepszych” tym razem powalczy siedem zespołów. W jury pod przewodnictwem Bartosza Petera zasiądą m.in. Marek Rybacki, Jarosław Walczyk, Janusz Garnczarczyk oraz Kurt Scheller. Jurorzy nie będą mieli łatwego zadania, a laureatów konkursu poznamy w czwartkowy wieczór, 28 września, czyli drugiego dnia targów POLAGRA.

Podtrzymana tradycja

Przez trzy dni na uczestników targów POLAGRA czeka bogata ekspozycja. Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich wystawcy związani z całą branżą spożywczą zaprezentują swoje rozwiązania techniczne, technologiczne i produktowe. Towarzyszyć im będą debaty i panele dyskusyjne z udziałem ekspertów.

Odpowiedzią na potrzebę powrotu do korzeni w profesji piekarnictwa i cukiernictwa pozostanie trzydniowy finał konkursu Master Baker, w którym rywalizują piekarze zawodowi, domowi, członkowie i członkinie Kół Gospodyń Wiejskich oraz uczniowie i uczennice szkół o profilu gastronomicznym. Istotne w tym konkursie jest wykorzystanie pierwotnych zbóż i dokładność w przygotowaniu pieczywa. O to od lat dbają mistrzowie piekarstwa, którzy kolejny raz pojawią się na Forum Piekarskim Zdrowe Pieczywo.

Nowości i nowinki

Blok szkoleń, prelekcji, szkoleń i forów uzupełnią kolejne nowości, jakie w tym roku przygotowali organizatorzy targów. Po raz pierwszy na POLAGRZE odbędą się festiwal kawy oraz kącik herbaty.

Na festiwalu, na 500 metrach kwadratowych, zaprezentują się: polscy i zagraniczni craftowi producenci kawy z segmentu speciality, czekolady i słodyczy. Znajdzie się także miejsce dla akcesoriów niezbędnych do jej przygotowywania. Jeśli ktoś nie lubi kawy, doskonale odnajdzie się w kąciku poświęconym herbacie. Na jednym ze stoisk zaplanowano między innymi pokazy parzenia tego szlachetnego trunku.

Mała rewolucja nastąpiła w harmonogramie targowych wydarzeń dla branży spożywczej. W tym roku POLAGRA odbywa się przed targami Smaki Regionów, na których zaprezentują się regionalni wytwórcy i dostawcy. W piątek, 29 września, czyli ostatni dzień POLAGRY, będzie więc pierwszym dniem Smaków Regionów.

Więcej informacji o targach na www.polagra.pl.

Tekst: Szymon Pewiński / Fot. Grupa MTP / Piotr Pasieczny – Fotobueno

Wiedza, technologia i trendy. Targi POLAGRA już w tym tygodniu!

Wiedza, technologia i trendy. Targi POLAGRA już w tym tygodniu!

Doskonała wiadomość dla właścicieli, managerów i przedstawicieli gastronomii. W programie targów POLAGRA, oprócz bogatej oferty kilkuset wystawców, znajdą się również szkolenia, prelekcje, konkursy oraz specjalne strefy kawy i herbaty. Jeśli nie masz jeszcze swojego biletu – napisz do nas, a wyślemy Ci darmową wejściówkę!

Nie da się ukryć, że dla branży gastronomicznej nastał trudny czas. Rosnące koszty wymagają wprowadzania ulepszeń, a niekiedy podejmowania trudnych decyzji. Jak przejść przez ten niełatwy okres i wyjść niego obronną ręką? Na te pytania odpowiedzi poszukają eksperci podczas serii szkoleń i prelekcji organizowanych w czasie targów POLAGRA, 27–29 września 2023 r.

Wiedza na wyciągnięcie ręki

Specjaliście  firmy V4B: Piotr Rogowski i Paweł Gruba, znany choćby jako manager restauracji w programie „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia” poprowadzą „Eksperckie wykłady dla branży HoReCa”. Tematyka trzech wykładów obejmie racjonalne podejście do food costu, skuteczną współpracę między kuchnią a salą oraz paradoks rosnących przychodów a malejących zysków w gastronomii.

Warto będzie również wziąć udział w szkoleniach dotyczących zagadnień prawnych. Specjaliści z czterech kancelarii przybliżą przepisy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, znakowania opakowań, recyklatów oraz urzędowych kontroli dla przedsiębiorców działających w branży spożywczej i sektorze HoReCa. Prawników można będzie odwiedzić także na ich stoiskach i umówić się z nimi na indywidualne konsultacje.

Praktyka czyni mistrzów

Trzej znakomici szefowie kuchni zaprezentują ogromną dawkę wiedzy i praktycznych umiejętności podczas Chefs Academy. Tam czekają najlepsze techniki przydatne w codziennej pracy kucharza. Te z pewnością doskonale znają uczestnicy Kulinarnego Pucharu Polski. 21 raz o tytuł „Najlepszego z Najlepszych” tym razem powalczy siedem zespołów. W jury pod przewodnictwem Bartosza Petera zasiądą m.in. Marek Rybacki, Jarosław Walczyk, Janusz Garnczarczyk oraz Kurt Scheller. Jurorzy nie będą mieli łatwego zadania, a laureatów konkursu poznamy w czwartkowy wieczór, 28 września, czyli drugiego dnia targów POLAGRA.

Podtrzymana tradycja

Przez trzy dni na uczestników targów POLAGRA czeka bogata ekspozycja. Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich wystawcy związani z całą branżą spożywczą zaprezentują swoje rozwiązania techniczne, technologiczne i produktowe. Towarzyszyć im będą debaty i panele dyskusyjne z udziałem ekspertów.

Odpowiedzią na potrzebę powrotu do korzeni w profesji piekarnictwa i cukiernictwa pozostanie trzydniowy finał konkursu Master Baker, w którym rywalizują piekarze zawodowi, domowi, członkowie i członkinie Kół Gospodyń Wiejskich oraz uczniowie i uczennice szkół o profilu gastronomicznym. Istotne w tym konkursie jest wykorzystanie pierwotnych zbóż i dokładność w przygotowaniu pieczywa. O to od lat dbają mistrzowie piekarstwa, którzy kolejny raz pojawią się na Forum Piekarskim Zdrowe Pieczywo.

Nowości i nowinki

Blok szkoleń, prelekcji, szkoleń i forów uzupełnią kolejne nowości, jakie w tym roku przygotowali organizatorzy targów. Po raz pierwszy na POLAGRZE odbędą się festiwal kawy oraz kącik herbaty.

Na festiwalu, na 500 metrach kwadratowych, zaprezentują się: polscy i zagraniczni craftowi producenci kawy z segmentu speciality, czekolady i słodyczy. Znajdzie się także miejsce dla akcesoriów niezbędnych do jej przygotowywania. Jeśli ktoś nie lubi kawy, doskonale odnajdzie się w kąciku poświęconym herbacie. Na jednym ze stoisk zaplanowano między innymi pokazy parzenia tego szlachetnego trunku.

Mała rewolucja nastąpiła w harmonogramie targowych wydarzeń dla branży spożywczej. W tym roku POLAGRA odbywa się przed targami Smaki Regionów, na których zaprezentują się regionalni wytwórcy i dostawcy. W piątek, 29 września, czyli ostatni dzień POLAGRY, będzie więc pierwszym dniem Smaków Regionów.

Więcej informacji o targach na www.polagra.pl.

Tekst: Szymon Pewiński / Fot. Grupa MTP / Piotr Pasieczny – Fotobueno

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Accor planuje otwarcie pierwszego hotelu Swissôtel na Węgrzech

Accor powołuje Julie White na stanowisko Chief Commercial Officer na region Europy i Afryki Północnej

W czerwcu hotele Campanile promują zrównoważoną gastronomię

Lato w Belmonte. Niezapomniane rodzinne wakacje w Krynicy-Zdroju

5-gwiazdkowy Belmonte, pierwszy 5-gwiazdkowy hotel w Krynicy-Zdroju, rozpoczął przyjmowanie gości

Hotel Arłamów razem z Ukrainą