Istnieje wiele bezmięsnych przepisów na większość klasycznych dań mięsnych. Zamiast mięsa używane są alternatywy, takie jak tofu lub soja oraz różnorodne przyprawy czy różne tekstury. W końcu smaku doświadczamy nie tylko na języku, ale za pomocą wszystkich naszych zmysłów. To przemawia szczególnie do gości, którzy chcą zrezygnować z mięsa, ale nie z ciekawej konsystencji. Wiele sugestii i przepisów można znaleźć w ConnectedCooking, cyfrowym systemie zarządzania kuchnią RATIONAL. Odpowiednie programy gotowania można wysłać jednym kliknięciem bezpośrednio do iCombi lub iVario i łatwo odtworzyć.
Jeśli w ConnectedCooking próbujemy wyszukać “wegetariańskie” lub “wegańskie”, znajdziemy wiele propozycji.
– Zapotrzebowanie na pomysły, które nie mają mięsa, stale rośnie od lat – mówi Jarosław Kołodziejek, Regional Corporate Chef w RATIONAL. – Dlatego też nasza biblioteka przepisów stale się powiększa.
Na przykład istnieje wiele klasycznych potraw, które są obecnie na nowo przerabiane. Na przykład standardowe bolognese, które jest teraz przygotowywane z czarnej soczewicy, soi lub borowików zamiast mielonego mięsa. Wszystkie pozostałe składniki są takie same, co oznacza, że profil smakowy jest w dużej mierze taki sam i nie każdy po pierwszym kęsie zdaje sobie sprawę, ze jest to wersja wegańska. Lub na przykład gulasz sojowy z papryką i grzybami, gdzie zwykłe mięso pokrojone w kostkę zastąpiono pokrojoną w kostkę soją, a typowe przyprawy, takie jak drobna słodka papryka i kminek, są również używane w wersji wegetariańskiej. Efekt smakowy jest taki sam jak w przypadku bolognese.
Wariacje na temat klasyki dostępne są również na bazie tofu lub miską larb, jak gulasz z tofu Szegedin, strogonow sojowy w kostce, chilli sin carne, sałatka Cezar z ciecierzycy czy sznycel z bakłażana. Wszystkie przepisy w ConnectedCooking są skoordynowane zarówno z liniami urządzeń iCombi, jak i iVario i prowadzą użytkownika za pomocą instrukcji krok po kroku.
Jednak niektóre przepisy są całkowicie przebudowywane, jak twierdzi Jarosław Kołodziejek. „Na przykład wegańska jajecznica jest zupełnie inna niż zwykła. Ponieważ tutaj tofu jest używane do tekstury, a kala manak, zwany także indyjską lub czarną solą, jest używany do smaku jajka”. Albo zapiekanka ziemniaczana z rukolą i carbonarą, do której przygotowywana jest carbonara według receptury Rational z granulatu sojowego i śmietanki sojowej oraz mleka. To bardzo różni się od typowej mieszanki bekonu i jajka.
Niemniej jednak są też wegetariańskie klasyki takie jak typowe curry. Z ciecierzycy czy kalafiora, już nie tylko znajdują się w indyjskim menu.
– Zawsze warto zajrzeć do ConnectedCooking w poszukiwaniu nowych wegetariańskich lub wegańskich inspiracji – radzi Jarosław Kołodziejek.
Jego zdaniem dużą zaletą jest to, że odpowiednie programy gotowania można przeyłać bezpośrednio do urządzeń RATIONAL. Rejestracja w ConnectedCooking jest bezpłatna. Oznacza to, że nadal można inspirować gości nowymi daniami.
Do rejestracji: https://www.connectedcooking.com/pl_pl/