aktualnosci

Warsaw Marriott Hotel wdrożył innowacyjną kuchnię wegańską

Warsaw Marriott Hotel wdrożył innowacyjną kuchnię wegańską

– Idąc z duchem czasu i najnowszymi trendami, jakie obserwujemy od dłuższego czasu a także wsłuchując się w głos naszych najbardziej wymagających gości, doszliśmy do wniosku, że nadeszła najwyższa pora na stworzenie bufetu dedykowanemu kuchni wegańskiej na naszych śniadaniach – powiedział Inderjit Manota, Executive Chef, podczas oprowadzania po nowo odrestaurowanym FloorNr2.

Na czym polega fenomen takiej nowości? Skąd taki pomysł?

Inderjit Manota: Coraz więcej osób przykłada większa uwagę do produktów, które spożywa, wielu świadomie rezygnuje z mięsa, na korzyść warzyw i owoców, lub z uwagi na swoje alergie i nietolerancje pokarmowe, decyduje sie na dietę wegańską, aby wogóle nie stosować w diecie produktów odzwierzęcych.

Czy umieszczenie kilku produktów wegańskich w bufecie śniadaniowym było zatem stosowne do aktualnej sytuacji?

Inderjit Manota: Niestety, kilka produktów na regularnym bufecie śniadaniowym, byłoby niewystarczające i nie sprawdziłoby się.

Dlaczego?

Inderjit Manota: Odpowiedź jest prosta – dieta wegańska nie może być i nie jest dodatkiem… to jest aktualnie trend dominujący a Goście oczekują od nas różnorodności. Cztery czy pięć potraw wegańskich nie sprawdziłoby się – to zbyt mało, aby stworzyć z tego pełnowartościowy posiłek.

Jak więc wygląda finał poszukiwań jesli chodzi o rozwiązania dobre dla gości?

Inderjit Manota: Stworzyliśmy pełnowymiarowy bufet wegański i jesteśmy z tego bardzo dumni. Codziennie serwujemy ponad 14 pozycji wegańskich. Jest to tak duża różnorodność, że nawet gość spędzający u nas ponad 2 tygodnie, jest w stanie codziennie jeść różne potrawy. „Jestem pewien, że żaden weganin nie jest w stanie prowadzić tak różnorodnej w smaki diety na codzień w swoim domu”. Podkreślę, raz jeszcze, iż sprawdziliśmy i jesteśmy pionierami w tej materii na rynku warszawskim, wśród hoteli pięciogwiazdkowych.”

Idac od ogółu do szczegółu – co możemy znaleźć na bufecie wegańskim w Warsaw Marriott Hotel?

Inderjit Manota: Kiszonki to jedne z naszych ulubionych produktów – tzw. siedlisko zdrowia, doskonale działające na florę bakteryjną naszych jelit. W tej kategorii króluje u nas: kapusta kiszona w trzech wersjach kulinarnych – z buraczkami, chilli oraz czosnkiem; ogórek kiszony w cytrynie; czosnek kiszony – idealny na odporność; marynowana rzodkiewka. Dla wielbicieli ciecierzycy jest oczywiście humus. Jako oryginalny i egzotyczny dodatek proponujemy glony z sosem sojowym. Dla tzw. „nienasyconych” i głodnych dalszych wrażeń smakowych proponujemy: smażony ser tofu z sosem sweet chilli; dalmadakię – czyli faszerowane liście winogron (do farszu używamy ryżu jasminowego); sałatkę z gotowanej marchewki, soczewicy i dodatkiem w postaci pomarańczy; guacamole; warzywa koszerne; kimchi. Na naszym bufecie wegańskim, nie mogło też zabraknąć deseru. Pieczone jałbka to nie tylko nasz owoc regionalny, ale również sycąca słodycz, której również poszukujemy rano na śniadanie, a przy tym samo zdrowie dla naszych jelit i metabolizmu. Podsumowując, nigdy nie poprzestaniemy na ewaluacji naszych pomysłów kulinarnych, ponieważ wsłuchujemy sie w to co mówią nam nasi goście. Jak mówi staropolskie przysłowie chcemy dotrzeć do gości przez żołądek do serca.

Źródło: Warsaw Marriott Hotel

Warsaw Marriott Hotel wdrożył innowacyjną kuchnię wegańską

Warsaw Marriott Hotel wdrożył innowacyjną kuchnię wegańską

– Idąc z duchem czasu i najnowszymi trendami, jakie obserwujemy od dłuższego czasu a także wsłuchując się w głos naszych najbardziej wymagających gości, doszliśmy do wniosku, że nadeszła najwyższa pora na stworzenie bufetu dedykowanemu kuchni wegańskiej na naszych śniadaniach – powiedział Inderjit Manota, Executive Chef, podczas oprowadzania po nowo odrestaurowanym FloorNr2.

Na czym polega fenomen takiej nowości? Skąd taki pomysł?

Inderjit Manota: Coraz więcej osób przykłada większa uwagę do produktów, które spożywa, wielu świadomie rezygnuje z mięsa, na korzyść warzyw i owoców, lub z uwagi na swoje alergie i nietolerancje pokarmowe, decyduje sie na dietę wegańską, aby wogóle nie stosować w diecie produktów odzwierzęcych.

Czy umieszczenie kilku produktów wegańskich w bufecie śniadaniowym było zatem stosowne do aktualnej sytuacji?

Inderjit Manota: Niestety, kilka produktów na regularnym bufecie śniadaniowym, byłoby niewystarczające i nie sprawdziłoby się.

Dlaczego?

Inderjit Manota: Odpowiedź jest prosta – dieta wegańska nie może być i nie jest dodatkiem… to jest aktualnie trend dominujący a Goście oczekują od nas różnorodności. Cztery czy pięć potraw wegańskich nie sprawdziłoby się – to zbyt mało, aby stworzyć z tego pełnowartościowy posiłek.

Jak więc wygląda finał poszukiwań jesli chodzi o rozwiązania dobre dla gości?

Inderjit Manota: Stworzyliśmy pełnowymiarowy bufet wegański i jesteśmy z tego bardzo dumni. Codziennie serwujemy ponad 14 pozycji wegańskich. Jest to tak duża różnorodność, że nawet gość spędzający u nas ponad 2 tygodnie, jest w stanie codziennie jeść różne potrawy. „Jestem pewien, że żaden weganin nie jest w stanie prowadzić tak różnorodnej w smaki diety na codzień w swoim domu”. Podkreślę, raz jeszcze, iż sprawdziliśmy i jesteśmy pionierami w tej materii na rynku warszawskim, wśród hoteli pięciogwiazdkowych.”

Idac od ogółu do szczegółu – co możemy znaleźć na bufecie wegańskim w Warsaw Marriott Hotel?

Inderjit Manota: Kiszonki to jedne z naszych ulubionych produktów – tzw. siedlisko zdrowia, doskonale działające na florę bakteryjną naszych jelit. W tej kategorii króluje u nas: kapusta kiszona w trzech wersjach kulinarnych – z buraczkami, chilli oraz czosnkiem; ogórek kiszony w cytrynie; czosnek kiszony – idealny na odporność; marynowana rzodkiewka. Dla wielbicieli ciecierzycy jest oczywiście humus. Jako oryginalny i egzotyczny dodatek proponujemy glony z sosem sojowym. Dla tzw. „nienasyconych” i głodnych dalszych wrażeń smakowych proponujemy: smażony ser tofu z sosem sweet chilli; dalmadakię – czyli faszerowane liście winogron (do farszu używamy ryżu jasminowego); sałatkę z gotowanej marchewki, soczewicy i dodatkiem w postaci pomarańczy; guacamole; warzywa koszerne; kimchi. Na naszym bufecie wegańskim, nie mogło też zabraknąć deseru. Pieczone jałbka to nie tylko nasz owoc regionalny, ale również sycąca słodycz, której również poszukujemy rano na śniadanie, a przy tym samo zdrowie dla naszych jelit i metabolizmu. Podsumowując, nigdy nie poprzestaniemy na ewaluacji naszych pomysłów kulinarnych, ponieważ wsłuchujemy sie w to co mówią nam nasi goście. Jak mówi staropolskie przysłowie chcemy dotrzeć do gości przez żołądek do serca.

Źródło: Warsaw Marriott Hotel

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Awanse w Louvre Hotels Group

Antybakteryjne tapety Muraspec

Hotele Crowne Plaza oraz Holiday Inn Express Warsaw – The HUB, docenione przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu

Accor startuje z nową serią „Health to Wealth”

Akademia Qualpro to praktyka i sprawdzone porady – rozmowa z Ziemowitem Szubielskim

Travelist.pl świętuje 10 lat na polskim rynku