„Perspektywy Edukacji Zawodowej – Edycja I – Promocja zawodu Technik Hotelarstwa” to temat konferencji, która odbyła się 21 maja br. w Andersia Hotel & SPA w Poznaniu. Głównym organizatorem było Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Poznaniu, a partnerem Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Patronat honorowy nad konferencją objął Marek Woźniak, Marszałek Województwa Wielkopolskiego, oraz obecny na wydarzeniu Igor Bykowski, Wielkopolski Kurator Oświaty. Swoją obecnością zaszczyciła nas również Dorota Kinal, dyrektor Departamentu Edukacji i Nauki UMWW.
Wydarzenie zorganizowano dla dyrektorów szkół, nauczycieli zawodu, kierowników kształcenia praktycznego, doradców zawodowych, uczniów, przedstawicieli środowiska hotelarskiego oraz firm z branży hotelarskiej. Celem konferencji było skuteczne przygotowanie uczniów do funkcjonowania na rynku pracy, zwiększenie wiedzy i umiejętności z zakresu nabywania dodatkowych kwalifikacji oraz zapoznanie z nowoczesnymi metodami i technikami nauczania w kształceniu zawodowym.
Wydarzenie oficjalnie otworzył dyrektor CWRKDiZ w Poznaniu Mariusz S. Kubiak. Po przywitaniu gości prowadząca konferencję Marta Klepka przeprowadziła rozmowę z gościem specjalnym konferencji – Dorotą Wellman. Tematem rozmowy była motywacja i wyznaczanie celów w życiu zawodowym. Kolejnym prelegentem był Paweł Lewtak, prezes zarządu Hotele Warszawskie Syrena i dyrektor generalny Hotelu Polonia Palace, który starał się odpowiedzieć na pytanie: „Jak być dobrym liderem i dlaczego zawód hotelarza daje tak wiele możliwości?”.
Po krótkiej przerwie, która była okazją do owocnych rozmów, młodzież wzięła udział w losowaniu tygodniowych praktyk w Hotel Traugutta3 Białystok, Hotel Kristoff ***, Willa Port, LAKE HILL Karkonosze Resort & Spa, Olandia, Ilonn Hotel Poznań, Andersia Hotel & SPA. Następnie odbył się panel dyskusyjny znakomitych ekspertów: Agnieszki Domagały, Przemysława Konieczyńskiego, Elżbiety Lendo, Zuzanny Szmyt i Anny Narel, którzy podzielili się swoim doświadczeniem z branży.
Kolejnym punktem konferencji była inspirująca rozmowa z Michałem Kapustą, który opowiedział, jak zostać dyrektorem operacyjnym Hotel Hill Lake w wieku 29 lat. Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie oraz tak liczną obecność. Jesteśmy przekonani, że tego typu inicjatywy są potrzebne, ponieważ stanowią cenne źródło wiedzy, inspiracji oraz międzypokoleniowej wymiany doświadczeń.
Źródło: CWRKDiZ