aktualnosci

IGHP: Od 15 maja bufety mogą funkcjonować w ogródkach restauracyjnych

IGHP: Od 15 maja bufety mogą funkcjonować w ogródkach restauracyjnych

Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego otrzymała z Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii interpretację rozporządzenia dotyczącego funkcjonowania bufetów.

Z interpretacji, którą otrzymała IGHP wynika, że:

  • od 15.05 bufety (tzw. szwedzkie stoły) mogą funkcjonować w ogródkach restauracyjnych, pod warunkiem zapewnienia osoby do ich obsługi (zakrywanie nosa i ust przez obsługę),
  • od 28.05 bufety będą mogły funkcjonować również wewnątrz restauracji, pod warunkiem zapewnienia osoby do ich obsługi (zakrywanie nosa i ust przez obsługę), a goście zobowiązani są do zakrywania maseczką nosa i ust w trakcie wyboru dań do czasu zajęcia miejsca przy stoliku.

Hotele zostały otwarte ponownie 8 maja z ograniczeniami na udostępnienie maksymalnie 50 proc. pokoi, z wyłączeniem gastronomii (tylko room service), strefy wellness/spa i basenów.

Gastronomia od 15 maja może funkcjonować w ogródkach restauracyjnych. Dopiero od 29 maja zezwolone ma być również funkcjonowanie restauracji pod dachem w reżimie sanitarnym (co drugi stolik, odległość 1,5 metra). Otwarte zostaną również strefy spa, baseny i możliwe będzie organizowanie spotkań do 50 osób, które odbywają się na otwartym powietrzu albo w lokalu.

IGHP: Od 15 maja bufety mogą funkcjonować w ogródkach restauracyjnych

IGHP: Od 15 maja bufety mogą funkcjonować w ogródkach restauracyjnych

Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego otrzymała z Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii interpretację rozporządzenia dotyczącego funkcjonowania bufetów.

Z interpretacji, którą otrzymała IGHP wynika, że:

  • od 15.05 bufety (tzw. szwedzkie stoły) mogą funkcjonować w ogródkach restauracyjnych, pod warunkiem zapewnienia osoby do ich obsługi (zakrywanie nosa i ust przez obsługę),
  • od 28.05 bufety będą mogły funkcjonować również wewnątrz restauracji, pod warunkiem zapewnienia osoby do ich obsługi (zakrywanie nosa i ust przez obsługę), a goście zobowiązani są do zakrywania maseczką nosa i ust w trakcie wyboru dań do czasu zajęcia miejsca przy stoliku.

Hotele zostały otwarte ponownie 8 maja z ograniczeniami na udostępnienie maksymalnie 50 proc. pokoi, z wyłączeniem gastronomii (tylko room service), strefy wellness/spa i basenów.

Gastronomia od 15 maja może funkcjonować w ogródkach restauracyjnych. Dopiero od 29 maja zezwolone ma być również funkcjonowanie restauracji pod dachem w reżimie sanitarnym (co drugi stolik, odległość 1,5 metra). Otwarte zostaną również strefy spa, baseny i możliwe będzie organizowanie spotkań do 50 osób, które odbywają się na otwartym powietrzu albo w lokalu.

Udostępnij!

Może zainteresują Ciebie

Cyber_Folks i Hotele Plus łączą siły dla Ukrainy

ConnectedCooking od Rational: W ten sposób możesz w pełni wykorzystać potencjał swojej kuchni

„Tak, jak lubisz. Bezpośrednio” – ruszyła kampania wspierająca branżę hotelarską

Powroty wyjazdów biznesowych – Accor z nową ofertą rezerwacji

Nowa inicjatywa CSR-owa w branży hotelarskiej

Konferencja Perspektywy Edukacji Zawodowej. Odbudowa prestiżu zawodu technik hotelarstwa